gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 20 francs od 1929. do 1939.

Srebrnjak 20. francs od 1929. do 1939.

Oblikovan u stilu art-dekoa, srebrnjak 20 francs kovan je u desetogodišnjem razdoblju nakon 1929. godine. Njegova neobična ljepota još i danas privlači pozornost numizmatičara, zbog čega se nerijetko može naći u kolekcijama francuskih srebrnjaka diljem svijeta. U sličnom je stilu izrađen i srebrnjak nominale 10 franaka iz istog razdoblja.

Procjenu ovog i drugih francuskih, ali i europskih i svjetskih srebrnjaka možete zatražiti od naših numizmatičkih stručnjaka. Otkup srebrnjaka obavljamo po najpovoljnijim cijenama na tržištu. Kontaktirajte nas s povjerenjem.

Opis kovanice srebrnjak 20 francs

Lik djevojke s vijencem od lovorova lišća na glavi, koja simbolizira Francusku, nalazi se na aversu (licu) srebrnjaka nominale 20 franaka. Polukružno lijevo i desno oko djevojčine glave ispisan je naziv zemlje izdavateljice numizmatika srebrnjak 20 francs “REPUBLIQUE FRANÇAISE”. Pri dnu je sitnim slovima naveden inicijal imena i prezime medaljara Pierrea Turina koji je oblikovao kovanicu.

U središtu reversa (naličja) kovanice ispisana je na vrhu nominala “20 FRANCS”, ispod koje je navedena godina izdanja. U donjem dijelu u tri je reda ispisan moto Francuske Republike “LIBERTE EGALITE FRATERNITE” (“Sloboda, Jednakost, Bratstvo”). Tekst je uokviren s lijeve i desne strane s dva stilizirana žitna klasa.

Na tržištu se mogu pronaći krivotvorine ove kovanice 1932. godinom kao godinom izdanja, koje su izrađene od slitine bronce i aluminija s tankim srebrnim slojem na površini.

Obod: nazubljen

Promjer: 35 milimetara

Naklada: 27 milijuna komada

Ukupna masa u gramima 20

Udio mase srebra: 0.68

Masa čistog srebra u uncama: 0.4372