gtag('config', 'UA-9988504-5');

Procjena srebrnjaka

Naši vrhunski stručnjaci nastojat će vam izići u susret i obaviti, ukoliko je to moguće, procjenu vašeg srebrnjaka ili kolekcije srebrnjaka putem interneta.

Procjena srebrnjaka može se pokušati obaviti na daljinu ukoliko procjenitelj ima nekoliko temeljnih informacija o kovanici. Nakon toga, moći ćemo putem interneta dati i okvirnu ponudu za otkup srebrnjaka. Ta će ponuda trebati biti potvrđena  uvidom u očuvanost i izvornost kovanice na licu mjesta neposredno prije otkupa. Zadržavamo pravo izmjene procjene koju smo dali putem interneta nakon što dobimo fizički uvid u stanje kovanice.

Informacije koje nam trebaju kako bi se obavila procjena srebrnjaka možete sami prikupiti pozornim opažanjem i bilježenjem svojstava vaše kovanice.

Stavite kovanicu ispred sebe, promotrite je i zabilježite što vidite.

Koji je motiv prikazan na kovanici?

Na kovanici može biti prikazan lik vladara, vladarski ili državni grb, građevina, životinja, imaginarni lik, prijevozno sredstvo ili pak bilo koji drugi motiv. Opišite u jednoj ili dvije rečenice što vidite na licu i naličju kovanice.

Ako se radi o vladarevoj glavi, je li ona okrenuta ulijevo ili udesno? Ima li kralj ili car vladarska obilježja: krunu, žezlo, bulu ili je bez njih?

Ako je središnji motiv orao, je li riječ o dvoglavome ili jednoglavom orlu? Sadrži li središnji grb jedan heraldički motiv ili je sastavljen od više manjih motiva (npr. orao, lav, kula, polumjesec i zvijezda itd)?

Zemlja izdanja i godina izdanja

Dva najvažnija elementa za ispravnu identifikaciju i procjenu srebrnjaka jesu određivanje zemlje izdanja i godine izdanja. Godina izdanja u pravilu je uvijek navedena za kovanici, dok se zemlja izdanja može ustanoviti na temelju teksta ispisanog na licu i naličju kovanice.

Pažljivo promotrite svoju kovanicu. Pokušajte točno prepisati tekst, onako kako je ispisan. Ako je tekst ispisan na pismu koji ne poznajete, vjerojatno će trebati fotografirati kovanicu, te fotografiju poslati nama, kako bi se uspješno obavila procjena srebrnjaka. Ispunite formular i u tekstu poruke navedite da želite poslati fotografiju svoje kovanice, i mi ćemo vam javiti našu e-mail adresu na koju ćete moći poslati datoteku s fotografijom.

Nominala srebrne kovanice

Najlakši način ustanovljavanja iz koje zemlje dolazi vaša srebrna kovanica jest putem utvrđivanja nominale zlatnika. Nominala označava vrijednost kovanice koju je pojedina država dodijelila kovanici, a koja je služila ili još uvijek služi kao mjera za razmjenu dobara i usluga.

Nominalna vrijednost izražava se u lokalnoj valuti: primjerice 1 dollar, 5 rublei, 200 dinara, 1 pounds. Ona je u pravilu uvijek niža od stvarne vrijednosti kovanice, bez obzira mjeri li se ta vrijednost kroz trenutnu tržišnu cijenu plemenite kovine od koje je kovanica izrađena ili pak kroz numizmatičku vrijednost koja se postiže na numizmatičkome tržištu.

Procjena zlatnika – formular

Promotrite svoj srebrnjak s obje strane, te nam pošaljite poruku s informacijom o motivu, godini izdanja, nominali i zemlji podrijetla kovanice. Ukoliko to bude moguće na temelju podataka što nam ih pošaljete, okvirna procjena zlatnika bit će obavljena na daljinu, te ćemo vam je javiti na vašu e-mail adresu.

Molimo vas, upišite svoje podatke i poruku. Hvala!