gtag('config', 'UA-9988504-5');

Kupnja srebrnjaka

Postoji više različitih vrsta srebrnih kovanica koje se razlikuju po namjeni, svrsi proizvodnje i načinu uporabe. Stoga kupnja srebrnjaka može predstavljati izazov kupcu koji je tek površno upoznat s tim razlikama.

Na sreću, na stranicama Zlatnici.com, Srebrnjaci.com i Srebrozlato.com možete pronaći sve potrebne informacije o tome koje kovanice odabrati kada se obavlja kupnja zlatnika i srebrnjaka.

1) Investicijski srebrnjaci

Najrasprostranjeniji srebrnjaci koji se proizvode u milijunskim nakladama i masovno prodaju na svjetskome tržištu nazivaju se još i investicijskim srebrnjacima. Njihova je najvažnija uloga – očuvanje vrijednosti imovine.

Budući da su široko rasprostranjeni, oni imaju dva važna svojstva:

– lako su i jednostavno prepoznatljivi

– vrijede u pravilu nekoliko postotaka više od vrijednosti srebra od kojega su izrađeni

Na investicijske srebrnjake možemo još gledati i kao standardizirane grumenove srebra, precizno definirane veličine, mase i čistoće srebra. Stoga kupnja srebrnjaka koji imaju investicijsko svojstvo predstavlja ispravan odabir za kupce koji žele biti sigurni da kupuju sigurno i dobro, bez mnogo komplikacija.

2) Numizmatički srebrnjaci

Srebrnjaci koji osim vrijednosti čistoga srebra što ga sadrže u sebi imaju zbog svoje rjetkoće još i dodatnu numizmatičku vrijednost nazivaju se još i numizmatički srebrnjaci.

Kupnja srebrnjaka s numizmatičkom vrijednošću može se usporediti s investiranjem u umjetnička djela – slike, skulpture, antikne predmete… Osoba koja kupuje numizmatički srebrnjak treba imati jasnu predodžbu o tome što kupuje i zašto. Stoga, ako je kupnja srebrnjaka obavjena stručno, korist od kupnje zacijelo neće izostati.

Kupnja srebrnjaka i razlika u vrijednosti

Potrebno je naglasiti da je za određivanje dodatne numizmatičke vrijednosti neke srebrne kovanice uvijek potrebno provjeriti podatke o toj kovanici u odgovarajućim uglednim svjetskim katalozima. Naime, nešto što se može učiniti kao numizmatički vrijedan srebrnjak ne mora biti ništa više od široko rasprostranjene srebrne kovanice koja je proizvedena u višemilijunskim nakladama.

Primjerice, postoje brojne kovanice koje na sebi imaju utisnute godine izdanja s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a proizvode se u neizmijenjenom obliku od odgovarajuće čistoće srebra još i danas. Dakle, premda imaju izgled starinskih srebrnjaka, oni zapravo predstavljaju suvremene proizvode današnjice, koji su samo naizgled stari.

Obrnuto također vrijedi. U moru povijesnih kovanica koje su široko rasprostranjene , može se naći pojedini primjerak koji je osobito rijedak. U tom pogledu, kovanice su poput dobra vina – ako imate pravu godinu, možete se silno obogatiti. Naime, na svakoj je srebrnoj kovanici utisnuta godina izdanja, pa ako je izdanje osobito rijetko, može biti numizmatički znatno vrednije.