gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjaci 1 krone, od 1875. do 1917.

Srebrnjaci 1 krone od 1875. do 1917.

Srebrnjaci nominale 1 krone kovani su u razdoblju od 1875. do 1917. godine i bili su optjecajne kovanice u svakodnevnom trgovanju roba i usluga. Na aversu su se u tom razdoblju pojavljivali likovi dva kralja: švedsko-norveškog kralja Oscara II,  i – nakon što je Norveška proglasila neovisnost od Švedske – norveškoga kralja Haakona VII. Srebrnjaci su kovani u nakladama od 100.000 do 600.000 primjeraka, ovisno o godini izdanja.

Ako imate neki norveški srebrnjak ili pak srebrnjak iz bilo kojeg drugog dijela svijeta, te ga želite prodati, odnoso, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Naši numizmatički stručnjaci obavit će procjenu numizmatičke vrijednosti vaših srebrnjaka, te će vam ponuditi najbolju otkupnu cijenu. Otkup srebrnjaka obavljamo u našem središnjem uredu u Zagrebu.

Opis kovanica srebrnjaci 1 krone 1875-1917

Grb kraljevine Norveške s okrunjenim lavom propetim na stražnje noge koji u šapama drži sjekiru nalazi se na reversu (naličju) svih kovanica nominale 1 krune iz toga razdoblja. Polukružno iznad grba ispisana je nominala srebrnjaka “1 krone”.

Stariji srebrnjaci 1 krone na aversu (licu) sadrže lik kralja Oscara II okrenutog u lijevi profil, oko čije glave je ispisan tekst “OSCAR II NORGES o. SVER. KONGE” (kraljevo ime i titula), te slogan “BRODERFOLKENES VEL” što u slobodnom prijevodu znači “dobrobit bratskih naroda”.

Novije kovanice nominale 1 krone sadrže lik kralja Haakona VII okrenutog u desni profil. Kružno uz rub aversa ispisan je tekst “HAAKON VII NORGES KONGE”, dok je ispod glave utisnuta godina izdanja.

Ukupna masa u gramima 7.5

Udio mase srebra: 0.8

Masa čistog srebra u uncama: 0.1929