gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 10 kronor Gustaf VI Adolf

Srebrnjak 10 kronor Gustaf VI Adolf, Švedska, 1972

U povodu 90. rođendana jednog od najomiljenijih švedskih kraljeva, središnja banka Švedske izdala je 1972. godine prigodni srebrnjak 10 kronor Gustaf VI Adolf.  Kovanica je izdana u rekordnih dva milijuna primjeraka, što je u to vrijeme bila neuobičajena količina za kovanicu od plemenite kovine.

Imate li srebrnjak koji želite prodati? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Procjenu obavljamo putem interneta ili u izravnom kontaktu. Nudimo također najpovoljnije cijene otkupa.

Opis kovanice srebrnjak 10 kronor Gustaf VI Adolf

Avers (lice) ovoga srebrnjaka sadrži lik kralja Gustafa VI Adolfa u poznijim godinama okrenut u lijevi profil. Kružno oko glave ispisano je kraljevo ime i titula “GUSTAF VI ADOLF SVERIGES KONUNG”.

U središtu reversa (naličja) prikazan je kraljev potpis, ispod kojeg je navedena nominala srebrnjaka “10 KR”, polukružno uz gornji rub ispisan je tekst mota što ga je kralj Gustaf VI Adolf odabrao kao svoj vladarski kredo: “PLIKTEN FRAMFÖR ALLT” (u prijevodu: “Dužnost prije svega”). U donjem dijelu reversa naveden je datum vladareva rođenja, zajedno s godinom rođenja, te godinom jubileja: “1882”, “11.XI” i “1972”.

Promjer: 32 milimetara

Ukupna masa u gramima 18

Udio mase srebra: 0.83

Masa čistog srebra u uncama: 0.4803