gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 5 coronae Franc Ios Dvodecim Lvstris

Srebrnjak 5 coronae Franc Ios Dvodecim Lvstris, 1848-1908

U povodu šezdesete obljetnice vladavine cara Franje Josipa srebrnjak 5 coronae Franc Ios Dvodecim Lvstris izdan je 1908. godine u više od pet milijuna primjeraka. U odnosu na uobičajene srebrne kovanice nominale 5 austrougarskih kruna, srebrnjak je imao drugačije oblikovan revers (naličje).

Posjedujete li ovaj ili bilo koji drugi austrougarski srebrnjak koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Naši numzmatički stručnjaci obavit će procjenu kovanice i ponudit će vam najbolju cijenu otkupa. Procjena numizmatičke vrijednosti obavlja se putem interneta ili, ako to nije moguće, izravnim uvidom u fizičku kovanicu.

Opis numizmatika srebrnjak 5 coronae Franc Ios Dvodecim Lvstris

Lik cara Franje Josipa u desnom profilu prikazan je u središtu aversa (lica) kovanice srebrnjak 5 coronae Franc Ios Dvodecim Lvstris. Kružno oko vladareve glave ispisan je tekst “FRANC IOS IDG IMP AVSTR REX BOH GAL ILL ETC ET AP REX HVNG.”

U središtu reversa prikazan je cijeli lik djevojke u trku, s maslinovom grančicom u ruci. Lijevo od djevojke utisnuta je brojka koja označava nominalu “5 COR” (5 kruna), a desno se nalazi umanjeni grb Austro-Ugarske Monarhije s dvoglavim orlom. Kružno oko središnjeg motiva reversa ispisan je tekst na latinskom “DVODECIM LVSTRIS 1848 1908 GLORIOSE PERACTIS”.

Naklada: 5 milijuna komada

Promjer: 35 milimetara

Ukupna masa u gramima 24

Udio mase srebra: 0.9

Masa čistog srebra u uncama: 0.6944