gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 1 franc “La Semeuse” od 1898. do 1920.

Srebrnjak 1 franc od 1898. do 1920.

Srebrnjak 1 franc iz razdoblja s kraja 19. i početka 20. stoljeća zajedno sa srebrnom kovanicom duplo veće nominale (2 franka) čini svojevrsnu dizajnersku cjelinu, budući da su im aversi i reversi gotovo identični, a razlikuju se samo u veličini i iskazanoj nominali.

Poznat u Francuskoj i kao “La Semeuse” (“Žetelica”), srebrnjak 1 franc krasi atraktivan dizajn osmišljen od strane francuskog medaljara Louis-Oscar Rotyja. Srebrnjak 1 franc vjerojatno je najnakladnija optjecajna srebrna kovanica u povijesti Francuske koja je tijekom razdoblja kovanja izdana u više od 400 milijuna primjeraka.

Posjedujete li ovaj ili neki drugi europski srebrnjak koji želite ponuditi na prodaju, odnosno za otkup? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Procjenu obavljamo putem interneta ili u izravnom kontaktu. Nudimo također najpovoljnije cijene otkupa.

Opis kovanice srebrnjak 1 franc

Na reversu kovanice srebrnjak 1 franc prikazana je djevojka žetelica (“La Semeuse”) koja personificira Francusku i sije žito protiv vjetra. Kružno oko djevojčina lika naveden je naziv zemlje izdavateljice srebrnjaka “REPUBLIQUE FRANÇAISE” (“Republika Francuska”).

Maslinova grančica s četiri ploda nalazi se na aversu (licu) srebrnjaka. Iznad grančice ispisana je nominala “1 FRANC”) a ispod je utisnuta godina izdanja. Moto Francuske Republike “LIBERTE EGALITE FRATERNITE” ispisan je kružno oko središnjeg motiva

Promjer: 23 milimetara

Debljina: 1,4 milimetara

Naklada: ukupno više od 400 milijuna komada

Ukupna masa u gramima 6

Udio mase srebra: 0.835

Masa čistog srebra u uncama: 0.1342