gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 5 deutsche mark 1951-1974

Srebrnjak 5 deutsche mark 1951-1974

Najrasprostranjeniji i najnakladniji srebrnjak u posljeratnoj Njemačkoj zacijelo je srebrnjak 5 deutsche mark koji je kovan u razdoblju od 1951. do 1974. godine. Jednostavnog i prepoznatljivog dizajna, ova se srebrna kovanica može naći u mnogim numizmatičkim kolekcijama diljem Njemačke i Europe.

Ukoliko posjedujete ovaj ili neki drugi njemački ili europski srebrnjak, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, javite nam se. Naši stručnjaci obavit će numizmatičku procjenu izvornosti i očuvanosti kovanice, te će vam ponuditi najbolju cijenu.

Opis numizmatika srebrnjak 5 deutsche mark

U središtu aversa (lica) kovanice srebrnjak 5 deutsche mark prominentno je ispisana brojka nominale “5”. Tekst u dva reda okružuju nominalu: u prvom redu ispisan je naziv zemlje izdavateljice srebrnjaka “BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND” a u drugom redu naziv valute “DEUTSCHE MARK” i godina izdanja odijeljena od ostatka teksta četvorokrakom zvijezdom. Pri dnu aversa utisnuta je kovnička oznaka, koja može biti “D”, “F”, “G” i “J”.

Revers (naličje) numizmatika srebrnjak 5 deutsche mark ne sadrži nikakav tekst, nego samo heraldički motiv raskriljenog orla, simbola Njemačke.

Obod: tekst “EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT”

Promjer: 29 milimetara

Ukupna masa u gramima 11.2

Udio mase srebra: 0.625

Masa čistog srebra u uncama: 0.2255