gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 5 reichsmark Potsdam 1934

Srebrnjak 5 reichsmark Potsdam 1934

U povodu prve obljetnice vladavine Nacističke stranke, u Njemačkom je Trećem reichu izdan srebrnjak 5 reichsmark Potsdam. Kovanica je bila masovno optjecajno sredstvo, a kovana je u razdoblju od dvije godine, 1934. i 1935, i to s različitim kovničkim oznakama. Nakon nje, srebrne optjecajne kovanice Trećeg reicha kovane su s likom njemačkog političara Paula von Hindenburga.

Ukoliko posjedujete ovaj ili neki drugi srebrnjak, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, javite nam se. Naši stručnjaci obavit će numizmatičku procjenu izvornosti i očuvanosti kovanice, te će vam ponuditi najbolju cijenu.

Opis numizmatika srebrnjak 5 reichsmark Potsdam

Na licu (aversu) numizmatika srebrnjak 5 reichsmark Potsdam u središtu se nalazi raskriljeni orao, tradicionalni heraldički simbol Njemačke. Lijevo i desno od orla ispisana je razdijeljenja godina izdanja, polukružno iznad orla naveden je naziv države izdavateljice “Deutsches Reich”, a polukružno pri dnu ispisana je nominala “5 reichsmark”. Tekst na kovanici ispisan je gotičkim pismom. Naličje (revers) sadrži prikaz protestantske Potsdamske garnizonske crkve u kojoj je održana utemeljujuća sjednica Reichstaga na kojoj je Adolf Hitler 1933. godine preuzeo vlast.

Ova je srebrna kovanica u dvije godine proizvodnje iskovana u gotovo 70 milijuna primjeraka.

Promjer: 29 milimetara

Ukupna masa u gramima 13.88

Udio mase srebra: 0.9

Masa čistog srebra u uncama: 0.4016