gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 5 perpera Nikola I, od 1909. do 1914.

Srebrnjak 5 perpera Nikola, Crna Gora, 1909-1914.

U razdoblju između 1909. i 1914. godine, Kraljevina Crne Gore izdala je dva izdanja numizmatika srebrnjak 5 perpera Nikola. Dva se izdanja razlikuju po tekstu ispisanom na aversu i reversu kovanice. Budući da je knjaz Nikola I. godine 1910. sebe proglasio kraljem, a Knjaževinu Crnu Goru proglasio Kraljevinom, došlo je i do promjene nazivlja na svim optjecajnim srebrnjacima.

Ukoliko posjedujete ovaj ili bilo koji drugi srebrnjak iz razdoblja Knjaževine ili Kraljevine Crne Gore, obratite nam se s povjerenjem. Naši stručnjaci procijenit će kvalitetu i vrijednost kovanice, te će vam ponuditi najbolju cijenu za otkup.

Opis numizmatika srebrnjak 5 perpera Nikola

Lik knjaza, a potom kralja Nikole I. u desnom profilu utisnut je na aversu (licu) srebrnjaka. Kružno oko vladarove glave ispisan je tekst ćiriličnim pismom “NIKOLA I B. M. KRALJ I GOSPODAR CRNE GORE”. Na prvome izdanju ovog srebrnjaka umjesto riječi “KRALJ” piše riječ “KNJAZ”.

Revers ili naličje kovanice srebrnjak 5 perpera Nikola sadrži vladarski grb Crne Gore iznad kojeg je također ćirilicom ispisan tekst “KRALJEVINA CRNA GORA”, a pri dnu je ispisana nominala “5 PERPERA” te godina izdanja. Prvo izdanje umjesto riječi “KRALJEVINA” ima ispisanu riječ “KNJAŽEVINA”.

Obod kovanice je gladak, te sadrži utisnut natpis na ćiriličnome pismu “BOG ČUVA CRNU GORU”.

Autori dizajna srebrnjaka su Ilija Šobajić i Stephan Schwartz.

Prvo izdanje ove kovanice iz optjecaja je povučeno 1912. godine, i od tada su službeno vrijedila samo kasnija izdanja.

Promjer 36 milimetara

Ukupna masa u gramima 24

Udio mase srebra: 0.9

Masa čistog srebra u uncama: 0.6944