gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 10 dinara Kralj Aleksandar, 1931

Srebrnjak 10 dinara kralj Aleksandar, Kraljevina Jugoslavija, 1931

Najmanja od tri optjecajne srebrne kovanice iz toga doba, srebrnjak 10 dinara Kralj Aleksandar ima vrlo sličan dizajn kao i srebrnjaci nominale 20 dinara i 50 dinara.

Ako posjedujete ovaj srebrnjak ili pak neku drugu srebrnu kovanicu Kraljevine Jugoslavije koju želite prodati, obratite nam se s povjerenjem. Otkup srebrnjaka obavljamo po najpovoljnijim cijenama. Procjenu vrijednosti kovanice naši će numizmatički stručnjaci obaviti putem interneta.

Opis numizmatika srebrnjak 10 dinara kralj Aleksandar

U središtu aversa (lica) srebrne kovanice utisnut je lik kralja Aleksandra okrenut u lijevi profil. Kružno oko kraljeve glave latiničnim je pismom ispisan tekst “Aleksandar I. Kralj Jugoslavije”. Okrunjeni dvoglavi orao nalazi se na reversu (naličju) numizmatika srebrnjak 10 dinara kralj Aleksandar. Raskriljeni orao na prsima ima postavljen srpski grb s ocilima, hrvatski grb šahovnicu, te grb ilirskih zemalja što su ga u to vrijeme kao svoj grb korisitli Slovenci. Godina izdanja ispisana je razlomljeno, lijevo i desno od orla (1931), a pri dnu je, također latiničnim pismom, navedena nominala “20 DINARA”.

Autor dizajna kovanice je britanski medaljar Percy Metcalfe, a srebrnjak je kovan u britanskoj kovnici Royal Mint u Londonu, te u kovnici Banque de France u Parizu

Promjer: 25 milimetara

Obod: nazubljen

Ukupna masa u gramima 7

Udio mase srebra: 0.5

Masa čistog srebra u uncama: 0.1125