gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 20 dinara Kralj Petar II, 1938.

Srebrnjak 20 dinara Kralj Petar II, Kraljevina Jugoslavije, 1938.

Srebrnjak 20 dinara Kralj Petar II dio je jedne od zadnjih serija srebrnih optjecajnih kovanica koje su se u 20. stoljeću pojavile u regiji. Uz srebrnu kovanicu nominale 20 dinara, istovremeno je kovana i optjecajna kovanica s Petrovim likom nominale 50 dinara.

Nakon ove dvije srebrne kovanice, države južne i jugoistočne Europe srebrne su kovanice izdavale samo u malim, komemorativnim nakladama, za sakupljače i numizmatičare.

Posjedujete li ovu ili neku drugu srebrnu kovanicu koje želite ponuditi na otkup, odnosno, prodati? Kontaktirajte nas s povjerenjem. Procjenu srebrnih kovanica obavit će za vas naši vrhunski stručnjaci, te će vam omogućiti otkup po najpovoljnijoj cijeni.

Opis kovanice srebrnjak 20 dinara Kralj Petar

Lik kralja Petra II okrenutog u lijevi profil nalazi se na aversu (licu) numizmatika srebrnjak 20 dinara Kralj Petar. Kružno oko glave mladoga kralja ispisan je tekst “PETAR II KRALJ JUGOSLAVIJE”.

Polukružno ispod središnjeg motiva reversa (naličja) pri dnu je navedena nominala “20 DINARA”. U središtu se nalazi dvoglavi orao s krunom. Godina izdanja “1938” ispisana je razdvojeno, lijevo i desno od orla.

Autor dizajna je medaljar Frano Meneghello Dinčić.

Promjer: 27 milimetara

Obod: gladak, s natpisom “BOG ČUVA JUGOSLAVIJU”

Naklada: 15 milijuna komada

Ukupna masa u gramima 9

Udio mase srebra: 0.75

Masa čistog srebra u uncama: 0.217