gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 150 dinara Šahovska olimpijada Novi Sad

Srebrnjak 150 dinara Šahovska olimpijada Novi Sad, 1990

Jedno od zadnjih velikih sportskih natjecanja u bivšoj Jugoslaviji predstavljeno je na kovanici srebrnjak 150 dinara Šahovska olimpijada Novi Sad. Olimpijada je održana od 16. studenog do 4. prosinca 1990. godine.

Ako imate ovu ili bilo koju drugu srebrnu kovanicu, te je želite ponuditi na prodaju, odnosno, otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Naši numizmatički stručnjaci napravit će procjenu kovanica putem interneta ili uživo, u našem uredu. Nudimo najbolje cijene otkupa.

Opis numizmatika srebrnjak 150 dinara Šahovska olimpijada Novi Sad

Grb socijalističke Jugoslavije nalazi se na aversu (licu) ove srebrne kovanice. Naziv zemlje izdavateljice srebrnjaka ispisan je kružno oko grba ćiriličnim i latiničnim pismom: “SFR JUGOSLAVIJA”. Pri dnu je navedena nominala “150 D”, pri čemu je skraćenica koja označava dinar kao valutu izdanja ispisana također ćirilicom i latinicom.

Stilizirana šahovska ploča u čijoj je pozadini također stilizirani globus nalazi se na reversu (naličju) numizmatika srebrnjak 150 dinara Šahovska olimpijada Novi Sad. Kružno uz rub reversa ispisan je naziv sportskog natjecanja kojemu je posvećeno ovo izdanje, i to na našem i engleskom jeziku: “29. ŠAHOVSKA OLIMPIJADA”, odnosno, “29th CHESS OLYMPIAD”. Godina izdanja utisnuta je lijevo od motiva, a naziv grada domaćina (“NOVI SAD”) desno.

Srebrnjak je iskovao beogradski Zavod za izradu novčanica i kovanog novca prema idejnom predlošku medaljara Dragomira Mileusnića.

Naklada: 10.000 komada

Promjer: 34 milimetara

Obod: nazubljen

Ukupna masa u gramima 17

Udio mase srebra: 0.925

Masa čistog srebra u uncama: 0.5055