gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 200 dinara Josip Broz Tito 1977

Srebrnjak 200 dinara Josip Broz Tito, 1937-1977, 85. rođendan

U povodu 85. rođendana Josipa Broza Tita i 40. obljetnice Brozova dolaska na čelo Komunističke Partije Jugoslavije, Narodna banka Jugoslavije iskovala je prigodni srebrnjak 200 dinara Josip Broz Tito. Riječ je o najnakladnijoj srebrnoj kovanici Socijalističke Jugoslavije, izdanoj u više stotina tisuća primjeraka.

Želite li ponuditi za otkup ovu srebrnu kovanicu ili pak bilo koji drugi srebrnjak? Kontaktirajte nas i zatražite procjenu vrijednosti kovanice. Naši će vrhunski stručnjaci obaviti procjenu, i potom ćemo vam ponuditi otkup po najpovoljnijoj cijeni.

Opis kovanice srebrnjak 200 dinara Josip Broz Tito

Stilizirani barjaci Komunističke partije Jugoslavije središnji su motiv aversa (lica) ove srebrne kovanice. U gornjem lijevom kvadrantu aversa utisnut je jugoslavenski grb oko kojega je polukružno ćiriličnim i latiničnim pismom ispisano ime zemlje izdavateljice srebrnjaka “SFR JUGOSLAVIJA”.  Polukružno uz gornji desni rub aversa ispisan je tekst “PROLETERI SVIH ZEMALJA UJEDINITE SE” ispod kojega je postavljena zvijezda petokraka i skraćenica KPJ. Desno se nalaze godine dvostrukog jubileja – 1937. i 1977. Velikom brojkom “200” u donjoj polovici srebrnjaka označena je nominala, a ispod brojke ispisan je naziv valute “dinar” na četiri jezika i pisma.

U središtu reversa nalazi se lik Josipa Broza u lijevom profilu. Iza njegove glave utisnut je grb s lovorovim vijencem unutar kojeg je navedena brojka “85” koja označava Brozov 85. rođendan. Motiv je uokviren kružnicom točaka.

Autor oblikovanja srebrnjaka bio je srpski medaljar Dragiša Andrić, a motiv na reversu izrađen je na temelju likovnog rješenja Božidara Jakca. Srebrnjak je kovan u beogradskom Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca.

Naklada: 800.000 primjeraka

Obod: gladak, s ćiriličnim i latiničnim natpisom “SFR JUGOSLAVIJA”

Ukupna masa u gramima 15

Udio mase srebra: 0.75

Masa čistog srebra u uncama: 0.3617