gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 250 dinara Mediteranske igre Split 1979

Srebrnjak 250 dinara Mediteranske igre Split 1979

Budući da su se natjecanja sportskih igara Mediterana 1979. godine održavala u nekoliko dalmatinskih gradova, srebrnjak 250 dinara Mediteranske igre Split na aversu je imao zadarski motiv. Motiv Šibenika prikazan je na srebrnjaku nominale 300 dinara, a motiv Trogira na srebrnjaku nominale 350 dinara.

Posjedujete ovaj srebrnjak i željeli biste ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Imate i druge srebrne kovanice koje biste željeli prodati? Obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i naši će numizmatički stručnjaci obaviti procjenu kovanica putem interneta, a dat ćemo vam i najbolju cjenovnu ponudu za otkup.

Opis kovanice srebrnjak 250 dinara Mediteranske igre Split

Crkva Sv. Donata u Zadru nalazi se u središtu aversa (lica) srebrnjaka nominale 250 dinara. U gornjem dijelu aversa postavljen je jugoslavenski socijalistički grb, dok je lijevo i desno uz rub kovanice latiničnim i ćiriličnim pismom ispisano “SFR JUGOSLAVIJA” što je naziv zemlje izdavateljice kovanice. Desno od crkve navedena je godina izdanja (1978), te su utisnute kovničke oznake. Uz donji rub aversa navedena je nominala “250” dinara, a valuta je ispisana na četiri jezika i pisma.

Rubno oko središnjeg motiva reversa (naličja) numizmatika srebrnjak 250 dinara Mediteranske igre Split ispisan je tekst “JOSIP BROZ TITO – POKROVITELJI VIII MEDITERANSKIH IGARA”. Titov lik u lijevom profilu u središtu je reversa, a pri dnu je ispisano ime grada domaćina (Split) i godina održavanja igara.

Zlatara Majdanpek proizvela je navedenu kovanicu, baš kao i sve druge srebrnjake i zlatnike iz serije. Autori dizajna su Dragiša Andrić i Dragomir Mileusnić, srbijanski medaljari.

Naklada: 48.000 komada

Promjer: 34 milimetara

Obod: nazubljen

Ukupna masa u gramima 17.5

Udio mase srebra: 0.925

Masa čistog srebra u uncama: 0.5204