gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 350 dinara Mediteranske igre Split 1979

Srebrnjaci 350 dinara Mediteranske igre Split, 1979

Lav s Radovanova portala trogirske katedrale sv. Lovre središnji je motiv na aversu kovanice srebrnjak 350 dinara Mediteranske igre Split. Trogirska veduta našla se na kovanici izdanoj u povodu međunarodnog sportskog natjecanja održanog 1979. godine zato jer su i u Trogiru također bila sportska borilišta igara.

Procjena i otkup srebrnjaka dio su naše poslovne ponude. Stoga, ako želite prodati seriju srebrnjaka izdanih u povodu Mediteranskih igara u Splitu, ali i bilo koji drugu seriju regionalnih ili svjetskih srebrnjaka, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite procjenu putem interneta, ili – ako to nije moguće – u osobnom susretu.

Opis kovanice srebrnjak 350 dinara Mediteranske igre Split

Avers (lice) numizmatika srebrnjak 350 dinara Mediteranske igre Split sadrži skulpturu lava, svjetski poznat detalj s katedrale sv. Lovre u Trogiru. Iznad središnjeg motiva lava nalazi se grb Socijalističke Jugoslavije, a desno od grba je utisnuta 1978. godina kao godina izdanja, zajedno s kovničkim oznakama. Naziv grada “TROGIR” naveden je lijevo od lava. Pri dnu se nalazi navedena nominala od 350 dinara. Polukružno oko središnjeg motiva ispisano je ime zemlje izdavateljice serije srebrnjaka: “SFR JUGOSLAVIJA”. Valuta je izražena na četiri jezika: hrvatskom, srpskom, slovenskom i makedonskom, te dva pisma: latiničnom i ćirilićnom.

Lik Josipa Broza Tita, tadašnjeg predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, nalazi se na reversu (naličju) kovanice srebrnjak 350 dinara Mediteranske igre Split. Kovanica je proizvedena u Zlatari Majdanpek, a autori dizajna su Dragomir Mileusnić i Dragan Andrić, srbijanski medaljari.

Naklada: 24.000 komada

Promjer srebrnjaka: 36 milimetara

Obod srebrnjaka: nazubljen

Ukupna masa u gramima 22.5

Udio mase srebra: 0.925

Masa čistog srebra u uncama: 0.6691