gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 500 tolarjev Brižinski spomeniki

Srebrnjak 500 tolarjev Brižinski spomeniki Škof Abraham, 994-1994.

Prošlo je punih tisuću godina otkako je ispisan latinični tekst na nekom od slavenskih jezika. Povijesni artefakti koji sadržavaju taj zapis nazivaju se još i Brižinski, odnosno Freisinški spomenici, a pretpostavlja da su nastali potkraj 10. stoljeća. Zapisi su u vrijeme nastanka bili dio osobne dokumentacije biskupa Abrahama koji je školovao u njemačkom gradiću Freisingu (slovenski: Brižinj). U povodu tisućite obljetnice Freisinških (Brižinskih) spomenika, središnja banka Slovenije izdala je 1994. godine prigodni srebrnjak 500 tolarjev Brižinski spomeniki.

Ako posjedujete ovaj ili bilo koji drugi srebrnjak, i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas. Mi ćemo obaviti stručnu numizmatičku procjenu srebrnjaka i ponuditi vam najbolju cijenu.

Opis kovanice srebrnjak 500 tolarjev Brižinski spomeniki

Revers (naličje) kovanice sadrži riječi iz prvog latiničnog zapisa slovenskog jezika “Glagolite ponaz” (u slobodnom prijevodu “Govorite po naški”). U središtu reversa prikazano je pero kakvim su se u vrijeme nastanka Brižinskoga (Freišinskog) spomenika bilježili pisani dokumenti. Iznad pera ispisan je tekst “BRIŽINSKI SPOMENIKI”, a ispod “ŠKOF ABRAHAM”, te su navedene godine obljetnice: “994-1994”.

Aversom (licem) numizmatika srebrnjak 500 tolarjev Brižinski spomeniki dominira brojka “500” koja označava nominalu kovanice. Polukružno lijevo uz rub tekstualno je ispisana nominala “PETSTO TOLARJEV”, a u donjem dijelu navedeno je ime zemlje izdavateljice kovanice “REPUBLIKA SLOVENIJA”, te godina izdanja (1994).

Autori dizajna ovog srebrnjaka su Gorazd Učakar, Matjaž Učakar i Vincenc Vipotnik. Kovanica je proizvedena u kovnici Mincovna Kremnica u Slovačkoj.

Promjer srebrnjaka: 32 milimetra

Naklada: 3000 komada

Obod srebrnjaka: nazubljen

Ukupna masa u gramima 15

Udio mase srebra: 0.925

Masa čistog srebra u uncama: 0.4461