gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 500 tolarjev Carnioliae Victoria Sisek

Srebrnjak 500 tolarjev Carnioliae Victoria Sisek

Bitka kod Siska, kojom je zaustavljeno nadiranje Otomanske vojske prema zapadu, važna je u slovenskoj historiografiji i zbog činjenice da je ključnu ulogu u njoj imala i vojna jedinica sastavljena od slovenskih vojnika, na čelu s plemićem Adamom Ravbarom. Stoga je u Sloveniji u povodu četiristote obljetnice te bitke izdan srebrnjak 500 tolarjev Carnioliae Victoria Sisek.

Ako posjedujete ovaj ili neki drugi srebrnjak koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Naši stručni numizmatičari procijenit će kovanicu putem interneta ili u izravnom kontaktu. Potom ćemo vam ponuditi najpovoljniju cijenu otkupa.

Opis numizmatika srebrnjak 500 tolarjev Carnioliae Victoria Sisek

U središtu reversa (naličja) kovanice nalazi se panorama srednjovjekovne utvrde u Sisku, preko koje je interpoliran grb. Lijevo od grba utisnuta je godina 1593, kada se odigrala Bitka kod Siska. Polukružno iznad središnjeg motiva ispisan je tekst “CARNIOLIAE VICTORIA SISEK”, a ispod je navedeno ime Adama pl. Ravbara, zapovjednika vojne jedinice Kranjske (Carniola), koji je sudjelovao u bitci.

Avers (lice) kovanice u središtu ima ispisanu brojku “500” koja označava nominalu. Ispod brojke polukružno je tekstualno ispisana nominala “PETSTO TOLARJEV”, a iznad, također polukružno naziv zemlje izdavateljice srebrnjaka “REPUBLIKA SLOVENIJA”. Godina izdanja (1993.) nalazi se u gornjem dijelu aversa, iznad brojčane nominale.

Srebrnjak 500 tolarjev Carnioliae Victoria Sisek iskovana je u kovnici Zlatarne Celje, prema idejnom rješenju Danila Riznara i Vincenca Vipotnika.

Ova je kovanica izdana u dvije neznatno različite varijante, koje se razlikuju na aversu po udaljenosti riječi “TOLARJEV” od ruba kovanice.

Promjer: 32 milimetra

Naklada: 5000 komada

Obod: nazubljen

Ukupna masa u gramima 15

Udio mase srebra: 0.925

Masa čistog srebra u uncama: 0.4461