gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 1 dinar Petar I. Karađorđević od 1904. do 1915

Srebrnjak 1 dinar Petar I. Karađorđe

Najrasprostranjeniji od svih optjecajnih srebrnih kovanica s likom prvoga srpskog kralja u 20. stoljeću iz dinastije Karađorđevića jest srebrnjak 1 dinar Petar I. Karađorđević. On je iskovan u ukupno tri različita izdanja u razdoblju između 1904. do 1915. godine u čak 23 milijuna primjeraka, i to u kovnicama u Austriji i Francuskoj.

Ako posjedujete ovaj ili neki drugi srebrnjak koji želite ponuditi za otkup, odnosno, prodati, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup srebrnjaka obavljamo po najpovoljnijim cijenama. Naši numizmatički stručnjaci obavit će procjenu srebrnjaka putem interneta.

Opis numizmatika srebrnjak 1 dinar Petar I. Karađorđević

Na aversu (licu) srebrne kovanice nominale 2 dinara prikazan je lik kralja Petra I. Karađorđa u desnom profilu. Ćirilični tekst “ПЕТАР I. КРАЉ СРБИЈЕ” ispisan je kružno oko vladareve glave.

Središnji dio reversa (naličja) sadrži ispisanu nominalu ćiriličnim pismom “2 ДИНАРА” (“2 DINARA”), te godinu izdanja. Na vrhu se nalazi kraljevska kruna, a kružno oko nominale postavljen je vijenac od maslinovih i hrastovih grančica.

Osim nominale 1 dinara, optjecajni srebrnjaci s likom kralja Petra I. Karađorđevića kovani su otprilike u isto vrijeme i u nominalama od 50 para, 2 dinara i 5 dinara.

Autor dizajna bio je austrijski medaljar Stephan Schwartz.

Promjer srebrnjaka: 23 milimetara

Naklada: 23.000.000 primjeraka

Obod srebrnjaka: nazubljen

Ukupna masa u gramima 5

Udio mase srebra: 0.835

Masa čistog srebra u uncama: 0.1342