gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 1 florin od 1857. do 1892.

Srebrnjak 1 florin od 1857. do 1892.

Najbrojnija i najrasprostranjenija austrougarska srebrna kovanica iz druge polovice 19. stoljeća nedvojbeno je srebrnjak 1 florin. U razdoblju od 35 godina, ovaj je srebrnjak bio iskovan u više od 180 milijuna primjeraka. Budući da je bio redovna optjecajna kovanica, primjerci ovog srebrnjaka mogu se pronaći u ostavštinama mnogih domaćih obitelji.

Imate li ovaj ovaj ili neki drugi srebrnjak koji želite ponuditi za otkup, odnosno, prodati? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup srebrnjaka obavljamo po najpovoljnijim cijenama. Naši numizmatičari obavit će procjenu srebrnjaka putem interneta.

Opis kovanice srebrnjak 1 florin

Lik mladog austrougarskoga cara Franje Josipa okrenutog u desni profil nalazi se na aversu (licu) kovanice srebrnjak 1 florin. Kružno oko vladarove glave ispisan je tekst “FRANC IOS I D G AVSTRIAE IMPERATOR”.

Revers (naličje) srebrnjaka sadrži dvoglavog orla s krunom na vrhu, simbol Monarhije, koji u kandžama drži mač i vladarsku bulu. Kružno uz rub reversa nalazi se tekst “HVNG BOH LOMB ET VEN GAL LOD ILL REX A A”, iza kojeg je navedena godina izdanja. Pri dnu je utisnuta nominala kovanice “1 FL” (1 florin).

Ukupna masa u gramima 12.34

Udio mase srebra: 0.9

Masa čistog srebra u uncama: 0.3571