gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjaci 200 kuna Olimpijske igre Atlanta, 1996

Srebrnjaci 200 kuna Olimpijske igre Atlanta, 1996

Serija srebrnjaka na kojima su simbolički prikazani olimpijski sportovi, izdana je u Hrvatskoj u povodu Ljetnih olimpijskih igara u glavnome gradu američke savezne države Georgia, 1996. godine. Srebrnjaci 200 kuna Olimpijske igre Atlanta imaju dva izdanja. Jedno izdanje sadrži motive košarke i plivanja, a drugo izdanje motive tenisa i atletike.

Osim s nominalom 200 kuna, Hrvatska narodna banka izdala je i srebrnjake s motivom olimpijade u Atlanti nominale 100 kuna i 150 kuna.

Posjedujete li srebrnjake koje želite ponuditi na prodaju, odnosno, otkup? Javite nam se s povjerenjem. Nudimo najbolje cijene na regionalnom tržištu.

Opis numizmatika srebrnjaci 200 kuna Olimpijske igre Atlanta

Oba izdanja srebrnjaka nominale 200 kuna izdanih u povodu Olimpijade u Atlanti imaju sličan raspored elemenata. Na aversu (licu) numizmatika uz donji rub polukružno je ispisan tekst “XXVI. OLIMPIJSKE IGRE ATLANTA 1996”, a zatim u nastavku i naziv sporta koji je prikazan u središtu. Revers (naličje) također polukružno uz donji rub kovanice sadrži naziv države izdavateljice “REPUBLIKA HRVATSKA”, te na vrhu nominalu (200 kuna) kraj koje je naveden naziv sporta prikazanog u središtu.

Autor dizajna numizmatika srebrnjaci 200 kuna Olimpijske igre Atlanta akademski je kipar Kažimir Hraste. Svako izdanje serije iskovano je u Hrvatskom novčarskom zavodu u dvije tisuće primjeraka, dakle, ukupno četiri tisuće.

Promjer srebrnjaka: 40 milimetara

Ukupna masa u gramima 33.63

Udio mase srebra: 0.925

Masa čistog srebra u uncama: 1