gtag('config', 'UA-9988504-5');

Srebrnjak 1 thaler od 1857. do 1868.

Srebrnjak 1 thaler 1857. do 1868.

Standardna srebrna kovanica na području njemačkih i austrijskih zemalja prije ujedinjenja Njemačke bio je srebrnjak 1 thaler, poznat kao i “vereinsthaler” (u prijevodu “talir unije”). Prvo izdanje ovog srebrnog talira bilo je pušteno u optjecaj 1857. godine, a u optjecaju je zamijenio tzv. pruski standardni talir.

Ako posjedujete neki od austrijskih srebrnjaka koji želite prodati, obratite nam se i zatražite ponudu. Naši numizmatički stručnjaci obavit će procjenu vaših kovanica putem interneta ili u izravnom kontaktu, te će vam dati najbolju otkupnu cijenu.

Opis kovanice srebrnjak 1 thaler

Na aversu (licu) kovanice srebrnjak 1 thaler prikazan je lik mladog cara Franje Josipa u desnom profilu, s lovorovim vijencem – simbolom pobjede – na glavi. Kružno oko glave ispisan je tekst “FRANZ JOSEPH I V G G KAISER V OESTERREICH”. Pri dnu je navedena kovnička oznaka koja može biti “A”, “B”, “E”, “M” ili “V”.

Tradicionalni simbol Austro-Ugarske Monarhije, dvoglavi orao s mačem i vladarskom bulom u kandžama, nalazi se na reversu (naličju) ove srebrne kovanice. Kružno oko orla naveden je tekst “EIN VEREINSTHALER XXX EIN PFUND FEIN”, dok je pri dnu utisnuta godina izdanja.

Izdanja srebrnih (pruskih) talira kovana prije 1857. imala su veću ukupnu masu (26 grama) i masu čistog srebra (0,75 unci).

Ukupna masa u gramima 18.5186

Udio mase srebra: 0.9

Masa čistog srebra u uncama: 0.5359